TUDOD MI AZ A RATATOUILLE?

Mi is az a ratatouille?
Még mindig Franciaországban járunk - és egy újabb tipikus francia étellel ismerkedünk meg - nevezetesen a mediterrán lecsóval - a ratatouille-lel. Ez a hagyományos étel mindazok számára vonzó lehet, akik imádják a zöldséges ételeket. Elsősorban Provence-ban készítik, különösen Nizzában. A valódi ratatouille szaftos és olvadósan kompótszerű.
A ratatouille-ban a domináns zöldség vagy a padlizsán, vagy a cukkini. Ezekhez járul egy zöldfűszerekkel (petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom, kevés zellerszár, póré) készülő "lecsóalap" (paprika, paradicsom, vöröshagyma, fokhagyma). Az egyes zöldségeket külön-külön készítik el, a végén egyesítik, s hosszabb-rövidebb ideig még együtt párolják őket. A hagymát finomra vágják vagy vékonyra szelik, az összes többi zöldséget viszont általában nagyobb, három centiméteres kockára vágják.
A ratatouille-t fogyasztható önálló fogásként, de nagyon jól illik bárányhoz, kecskéhez, markánsabb ízű halakhoz, nyúlhoz, illetve a csirke egyes részeihez.
Egy klasszikus recept:
Hozzávalók:2 padlizsán, 2 cukkini, 2 kaliforniai paprika, egy piros és egy zöld,4 paradicsom,1 nagyobb faj vöröshagyma,3 gerezd fokhagyma, só, bors, oliva olaj
A zöldségeket megmossuk, majd a padlizsánt és a cukkinit 1 cm-es kockákra szeljük. A paprikát kicsumázzuk, felszeleteljük és szintén 1 cm-es kockákra vágjuk. A paradicsomot egy pillanatra forró vízbe dobjuk, majd a héját lehúzzuk, és szintén feldaraboljuk. A felszeletelt vöröshagymát egy kicsit megpirítjuk az oliva olajban majd hozzáadjuk a finomra szelt fokhagymát és a többi zöldségeket, megsózzuk, megborsozzuk és lassú tűzön lefedve főzzük körülbelül 20 percet.